Vägen för att slå Stenmarks rekord

Vägen för att slå Stenmarks rekord
Det är inte bara i Sverige som Ingmar Stenmark är synonym med alpin skidåkning. 30 år efter att han la skidorna, eller ”laggen” som han själv sa, på hyllan innehar han fortfarande rekordet med flest världscupssegrar. Totalt blev det 86 stycken.
Den åkare som har kommit närmast att slå rekordet, och som försökte in i det sista, var amerikanskan Lindsey Vonn. Hon fick nöja sig med 82 världscupsegrar, efter att för många skador satte stopp för en lång och mycket framgångsrik karriär. Det finns nu en annan amerikanska som kan närma sig svenskens rekord. Mikaela Shiffrin har hittills tagit 62 världscupssegrar. Hon har redan tangerat ett av svenskens gamla rekord och hon kan komma att bli hans största utmanare.
Stenmarks karriär – på hans vis
Ingen idrottsman har fått Sverige till att stå still som Stenmark. Inte Björn Borg och inte ens Zlatan. När Stenmark åkte i backarna stannade arbetsplatser och teveapparaterna rullades fram. Radioapparater skruvades upp. Hans alpina karriär sträckte sig från 1973 fram till 1989. De största framgångarna kom i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. Även om resultaten blev färre ju närmare 90-talet kom, såg Ingmar till att han avslutade karriären på sitt sätt.
Den 7 december 1973 gjorde Stenmark världscupdebut i Val D’Isere i storslalom. Där slutade han på plats 46, 13 sekunder efter vinnaren. Hans bästa placering blev en niondeplats i slalom i Zell am See. Hans första slalomseger kom ett år efter att han gjorde debut, i Madonna di Campiglio. Det var den första av 40 segrar i slalom.
Totalt hann Stenmark ställa upp 281 tävlingar. 140 av dessa var i slalom och 121 i storslalom. Resterande 20 tävlingar var i parallellslalom och fartgrenarna super-G och störtlopp. Dessa var aldrig hans kopp te och under sin karriär ställde han endast upp i ett störtlopp. Det var 1981 i Kitzbühl. Han slutade på plats 34 och var hela 11 sekunder efter segraren.
Stenmarks bästa säsonger var 75/76, 76/77 och 77/78 när han vann de totala världscuperna. Han tangerade sitt eget rekord för antalet vunna delcuper flera gånger. Han vann slalomcupen åtta gånger (1975–1981 samt 1982) och storslalomcupen sju gånger (75–76, 78–81 och 84). Säsongen 78/79 vann han sammanlagt 23 tävlingar. Under karriären hann det även bli två OS-guld och ett OS-brons, såväl som tre VM-guld och ett VM-silver.
Efter säsongen 83/84 minskade antalet segrar. Han gjorde fler urkörningar och pallplatserna uteblev. Detta minskade intresset för svensken. När han ställde upp i tävlingen som skulle ge honom hans hans sista världscupseger fanns det inte en enda svensk journalist på plats. Under de sämsta förutsättningarna visade Stenmark vart skåpet skulle stå. I ett dimmigt Aspen körde han in sig på förstaplatsen tolv hundradelar före Marc Girardelli. Det var hans första världscupsseger sedan 1987 och nummer 86. Därefter valde han att avsluta karriären.
Fler segrar på kortare tid
Nu när Vonn, såväl som österrikaren Marcel Hirscher, har avslutat sina karriärer är det amerikanskan Mikaela Shiffrin som har bäst förutsättningar att slå Stenmarks gamla rekord. Hon har redan tangerat ett av dem. I säsongens första slalomtävlingen i finska Levi tog hon sin 41: slalomseger. Som en hyllning valde hon att döpa den traditionella renen, som tilldelas vinnaren i varje tävling i Levi, till Ingmar.
I år är Shiffrin förhandsfavorit att vinna både totalcupen, slalomcupen och storslalomcupen. Hennes skidintresse har samtidigt börjat att skifta från slalom till fartgrenarna. Hittills har hon en seger i störtlopp och det är en gren som hon vill utveckla mer. Däremot kräver störtlopp mer förberedelser, vilket tar tid från slalomträningen. Detta kan redan ha påverkat amerikanskans åkning, och chansen att slå rekorden. I storslalomtävlingen i Courchevels slutade hon på en 17:e plats, vilket är det sämsta resultatet sedan 2014. Om det bara var en dålig dag eller om formen inte är i fas återstår att se.
Shiffrin har fortfarande goda förutsättningar att slå rekorden. Hon är redan en av tidernas bästa åkare och en av endast sju åkare som har vunnit minst en deltävling i samtliga alpina grenar. Hon är också den enda som har vunnit i parallellslalom. Ingmar tog sina 40 slalomsegrar under 13 år. Shiffrin har tagit sina på 7 år. I storslalom har hon visserligen en bit kvar för att slå Ingmars rekord på 46 segrar. Hittills har hon tagit 10 segrar.
Svenskhoppen en bit bort
På den svenska sidan är det en lång väg till Ingmars rekord. På herrsidan är den bästa åkaren just nu André Myhrer, som med sin 36 år har sagt att han ska avsluta sin karriär nästa år. På damsidan är den bästa åkaren Ann Swenn Larsson. Båda åkarna har startat säsongen över förväntan. Myhrer klev upp på pallen som tvåa i Val d’Iser efter en tuff slalomtävling där 25 åkare körde ur. Anna Swenn Larsson har slutat både trea och fyra i slalom och tog ett silver i parallellslalom i St Moritz. De ligger däremot långt bort sett till oddsen i 888sport online betting på vintersport. André Myhrer har det höga oddset 151.00 för att vinna totalcupen. För Anna Swenn Larsson är oddset 201.00 (19:e December). Ingen av dem har tagit någon cupseger, men båda har tagit medalj i VM-sammanhang. Myhrer har även tagit ett OS-guld. I skrivande stund ligger båda inom topp 20 i respektive totala världscup. Myhrer ligger på en tolfte plats medan Swenn-Larsson ligger på en elfte plats.
Sverige har haft svårt att hitta nya alpina talanger som har kunnat utmana på världsnivå. Nu kan väntan vara över och det finns flera nya stjärnskott i landslaget. På herrsidan finns Kristoffer Jakobsen, som slutade på en sjätteplats i slalom i Levi. På damsidan är Estelle Alphand tillbaka efter att ha varit skadad förra säsongen. Tyvärr saknas Charlotta Säfvenberg den här säsongen på grund av en korsbandsskada. Hon är annars den åkare som har visat störst utveckling och hon hoppas bli ett starkt kort, till nästa säsong.
Stenmarks rekord är nåbara, men kanske inte riktigt än och kanske inte den här säsongen. Enligt Shiffrin är det inte hennes mål att slå rekorden, och om hon gör det ser hon det som att hon utökar dem. Om rekorden nås kommer det aldrig att förminska Stenmarks storhet. Han är, och förblir, en av Sveriges största idrottsstjärnor.
Missa inte
👉 Imorgon smäller det - Det här får du INTE missa👉 De bästa höjdpunkterna från fotbolls-EM 2024
👉 Hur mycket vinner EM-värdar på hemmaplansfördel?
Vilken kanal sänder Sportlovin nästa match? Se mer på Matchtider.se
Sportlovin
2020-01-07